powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;


Ως εκ θαύματος χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως σε δύο εμβόλια κατά της νέας γρίπης για να κυκλοφορήσουν από 1ης Οκτωβρίου. Η αίτηση έγκρισης από τις δύο φαρμακοβιομηχανίες είχε γίνει μόλις τη Δευτέρα και η έγκριση δόθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες.

Προς τι αυτή η ξαφνική σπουδή; Η Κομισιόν δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι χώρες που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο πανδημίας.

Ομως, δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ύποπτα παιχνίδια των φαρμακοβιομηχανιών οι οποίες έχουν αναγάγει την υπόθεση της νέας γρίπης στη μεγαλύτερη μπίζνα των τελευταίων ετών. Κάνοντας ένα εκπληκτικό lobbing στην Ουάσιγκτον αφενός και στις Βρυξέλλες αφετέρου, πληρώνοντας κρατικούς αξιωματούχους και το κυριότερο, ενσπείρωντας τον πανικό στον πληθυσμό για ανεξέλεγκτο αριθμό θανάτων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα που καθιστά αναγκαίο το εμβόλιο.

Εμφανίζουν το σκεύασμα ως το απόλυτο γιατρικό που θα μας σώσει από τη… μάστιγα του αιώνα, αλλά δεν μας λένε ότι πρόκειται απλά για μια γρίπη, ελαφρώς μεταλλαγμένη που για κάθε άνθρωπο, κυρίως για παιδιά και ευπαθείς ομάδες, απαιτείται προσοχή. Οταν η κοινή γρίπη σκοτώνει χιλιάδες κάθε χρόνο κανείς δεν βγαίνει να πει ότι έχει το γιατρικό. Τώρα που μας προέκυψε η γρίπη των χοίρων, βάζοντας λίγο σκοτάδι, πουλώντας τον τρόμο από τα ΜΜΕ και προωθώντας το εμβόλιο με κάθε τρόπο τα μεγάλα φαρμακευτικά τραστ θα ξεπουλήσουν την πραμάτειά τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές έρευνες. Οι ειδικοί λένε ότι ένα φάρμακο για να θεωρηθεί απόλυτα ασφαλές πρέπει να περάσει από τα εργαστήρια σχεδόν 5 χρόνια. Πώς μέσα σε λίγους μήνες το εμβόλιο κατά της γρίπης πέρασε τα τεστ και κρίνεται κατάλληλο για εμβολιασμό; Ποιος θα πάει το παιδί του αυτή την περίοδο και θα το κάνει πειραματόζωο; Προφανώς κανείς, όμως, τα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν αποθηκεύσει εκατομμύρια δόσεις για να τα δώσουν όταν θα έλθει η ώρα.

Σύμφωνα με κάποιες εκιμήσεις, ο τζίρος της μπίζνας αυτής τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσει τα 10 δις δολάρια ενώ μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν προστεθεί και το κόστος για άλλα «απαραίτητα» εμβόλια όπως αυτό του πνευμονιόκκοκου ή τα γνωστά αντιγριπικά Tamiflu και Relenza.

Οι 4-5 μεγάλες πολυεθνικές των φαρμάκων τρίβουν ήδη τα χέρια τους. ΟΙ μετοχές τους στα διεθνή χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί ήδη στα ύψη. Χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Roche από τα 130 ελβετικά φράγκα έφτασε τα 170, της Sanofi από τα 40 ανέβηκε στα 50 ευρώ, της Novartis από τα 30-35 πήγε στα 50 ελβετικά φράγκα.

Η «παρέλαση» των φαρμακοβιομηχανιών συνεχίζεται ενώ δίνουν και παίρνουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κάποιοι λένε ότι το εμβόλιο της Nοvartis είναι πιο ασφαλές διότι έχει στελέχη που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, κάποιοι άλλοι ότι αυτό της Roche δεν έχει δοκιμαστεί καλά. Μόλις βγήκαν δύο κινεζικές εταιρείες και ανακοίνωσαν ότι παράγουν εμβόλια πολύ φθηνότερα από τα δυτικά, τα γνωστά λόμπι έφτασαν να πουν ότι τα κινεζικά είναι σαν τα… ρούχα και τα παιχνίδια τους.

Όπως και να έχει το πάρτι μόλις άρχισε. GlaxoSmithΚline, Sanofi Αventis, Νovartis, Αstra Ζeneca, Roche, Μerck, κινεζικές, αυστραλιανές και άλλες πολυεθνικές έχουν προετοιμαστεί για να πλουτίσουν πάνω από τα… άρρωστα κορμιά των δικών μας ανθρώπων και των ίδιων.

Βέβαια και στην Ελλάδα έχουν αρχίσει κάποιοι να τρίβουν τα χέρια τους. Η ΒΙΑΝΕΞ των αδελφών Γιαννακόπουλου και η Alapis του γνωστού από τις εξαγορές ΜΜΕ, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχουν κλείσει συμβόλαια με τις παραπάνω εταιρείες και ετοιμάζονται να κάνουν εισαγωγές τεράστιων ποσοτήτων και να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Πώς λοιπόν να μην αγοράζει μπασκετμπολίστες ο Γιαννακόπουλος και να το παίζει πολυμετοχικός; Και πώς να μην αγοράζει ότι… σαπάκι των ΜΜΕ βρει μπροστά του ο Λαυρεντιάδης. Το χρήμα τρέχει άφθονο…www.antinews.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου