powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ;


Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2010 στη Βουλή και αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς, ο κ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλει:

«Κατάργηση του ΕΤΑΚ, που επιβαρύνει εκατομμύρια Έλληνες, και αντικατάστασή του με προοδευτικό φόρο επί της περιουσίας, από τον οποίο κανείς δεν θα εξαιρείται, ούτε η Εκκλησία. Φορολόγηση των μεγάλων κληρονομιών και φορολόγηση των μερισμάτων με τον ίδιο τρόπο όπως τα εισοδήματα από εργασία. Πιο προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Δραστική καταπολέμηση της προκλητικής φοροδιαφυγής κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των off shore εταιρειών».

Η αναδιανομή, όμως, δεν αφορά μόνο τη φορολογική πολιτική και το σκέλος των εσόδων του κράτους, αλλά και τις δαπάνες. "Στόχος μας είναι και πάλι η ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων με την επέκταση του κοινωνικού κράτους και με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες", αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά επαναφορά του χαμηλού συντελεστή 15% για το κλιμάκιο εισοδήματος από το αφορολόγητο (σήμερα 12.000 ευρώ) έως τα 20.000 ευρώ και διατήρηση του συντελεστή 25% για το επόμενο κλιμάκιο έως τα 30.000 ευρώ.

Ο συντελεστής 35% θα εφαρμόζεται στο κλιμάκιο εισοδήματος από 30.000 έως 60.000 ευρώ (αντί για 75.000 σήμερα) και εφεξής ο υψηλός συντελεστής 40%.

Παρελθόν θα αποτελέσει από το 2010 ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων για να αντικατασταθεί από μία νέα εκδοχή του ΦΜΑΠ με αφορολόγητο της τάξεως των 500.000 ευρώ σε οικογενειακό επίπεδο ενώ υψηλό αφορολόγητο όριο θα έχουν και οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής που θα επανέλθουν (εξετάζεται κοντά στα 300.000 ευρώ).

Τέλος, τα μερίσματα θα προστίθενται στο εισόδημα και θα φορολογούνται με την κλίμακα ενώ παρελθόν θα αποτελέσει η αυτοτελής φορολόγηση.capital.gr

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου