powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ!


Την αντίθεσή τους στην προωθούμενη από τη κυβέρνηση ρύθμιση για «πάγωμα» των δανείων και διαγραφές χρεών εξέφρασαν σήμερα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Σίγουρα πρέπει να υπάρχει νόμος για προστασία του καταναλωτή, όμως ο διάβολος

κρύβεται στις λεπτομέρειες» ανέφερε ο κ. Καραμούζης μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.

«Σίγουρα δε θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000-3.000 ευρώ, όμως λέμε όχι και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής του ‘δεν πληρώνω-δεν πληρώνω’. Αυτός που δεν θα πληρώσει σήμερα εμάς δεν θα πληρώσει αύριο εσάς. Είμαι εναντίον γενικευμένων αποφάσεων», ανέφερε.

«Οι τράπεζες έχουν δείξει μεγάλη ευελιξία σε αυτά τα θέματα -η Eurobank έχει ρυθμίσει χρέη 300 εκατ. ευρώ από τουριστικές επιχειρήσεις- όμως και η επιχείρηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», προσέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Πανταλάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η αγορά έχει δύο αρχές: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος και ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με το σκεπτικό ότι θα του επιστραφούν».

«Όποιος παρεμβαίνει με ρυθμίσεις πρέπει επίσης να σκεφτεί και πως θα ομαλοποιηθεί μετά η αγορά», προσέθεσε τονίζοντας ότι «η ρύθμιση συνεπάγεται στρέβλωση και κανείς δε μπορεί να παρεμβαίνει παρά μόνο η τράπεζα».

Ο κ. Τουρκολιάς είπε από την πλευρά του ότι η λέξη «πάγωμα» παγώνει και τις αγορές και ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτή την περίοδο.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι φέτος οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι.

Έκανε λόγο για επιδείνωση σε όλους τους δείκτες του κράτους, απόλυτο εκτροχιασμό στα δημοσιονομικά μεγέθη και κατάρρευση των εσόδων και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος. «Όσο αργούμε το πρόβλημα διογκώνεται».

Υποστήριξε επίσης ότι στο εξής η ανάπτυξη δε μπορεί να στηριχθεί στην ιδρωτική κατανάλωση καθώς τα νοικοκυριά είναι χρεωμένα, κάτι για το οποίο αναγνώρισε ευθύνες και στις τράπεζες.

Μίλησε επίσης για «ιδιότυπο κρατισμό και αριστερό ορθολογισμό που διαπερνά τα πάντα σε αυτή τη χώρα» και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο επιχειρήσεων που απλώνουν συνεχώς το χέρι για βοήθεια και κρατική αρωγή. Το κράτος όμως είναι αντιπαραγωγικό και χρεωμένο, είπε, και προέχει η εξυγίανση και αναβάθμισή του που θα προκαλέσει και κοινωνικές εντάσεις.

Δε μπορούμε να έχουμε συγκοινωνίες με τεράστια ελλείμματα, να συντηρούμε ένα σύστημα συνεχών προσλήψεων στο Δημόσιο και εκατοντάδες επιτροπές και οργανισμούς χωρίς αντικείμενο, υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας το 2010 ως κρίσμο έτος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως είπε πολλά χρόνια κρύβαμε προβλήματα «κάτω από το χαλί».

Η χρηματοδότηση στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και με στόχο τη συντήρηση των υγιών επιχειρήσεων. Το αντίθετο δε συμβάλει στην ανάπτυξη και το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι φορολογούμενοι, είπε ο κ. Καραμούζης.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη ύπαρξης ενός «ακηδεμόνευτου» τραπεζικού συστήματος, τάχθηκε υπέρ της κρατικής παρέμβασης, σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με τον τρόπο που έγινε την τελευταία δεκαετία, καθώς δε βοήθησε καθόλου στην ανάπτυξη της χώρας.Έφης Καραγεώργου www.capital.gr


Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου