powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

OPEL:Αβέβαιο το μέλλον της


Αβέβαιο εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το οποίο επικαλείται τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της General Motors και των γερμανικών κρατιδίων, που φιλοξενούν εργοστάσια της Opel.

Όπως επισημαίνεται, άλλωστε, οι συζητήσεις αυτές δεν επέφεραν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Βέβαια, η Opel, που είναι η ευρωπαϊκή θυγατρική του ευρισκόμενου στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αμερικανικού κολοσσού General Motors (GM), διατηρεί μονάδες παραγωγής συνολικά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ. Επισήμως, οι χώρες αυτές ενδιαφέρονται μεν άμεσα για το μέλλον της Opel, απορρίπτουν δε έναν αγώνα δρόμου κρατικών επιδοτήσεων.

Αυτό είναι, όμως, το μεγάλο ζητούμενο. Διότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η GM (στην ουσία είναι πλέον κρατική, καθώς, έπειτα από τα δάνεια που της χορήγησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού της συμβουλίου τοποθετήθηκαν από την Ουάσιγκτον), μετά το θέμα που προέκυψε με την άρνησή της να πουλήσει την Opel - παρά την αρχική της συγκατάθεση - έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία στα μάτια των Ευρωπαίων.

Βοήθεια υπό προϋποθέσεις

Παρ' όλα αυτά, όμως, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και το Βέλγιο, θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τον αμερικανικό κολοσσό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο μονάδων παραγωγής και σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό πως η φλαμανδική κυβέρνηση πρότεινε να βοηθήσει την Opel με 500 εκατομμύρια ευρώ, εάν διατηρηθεί το εργοστάσιο στην Αμβέρσα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν μειονεκτήματα για άλλες περιοχές, που φιλοξενούν μονάδες παραγωγής της Opel», δήλωσε ο Φλαμανδός πρωθυπουργός Κρις Πέτερς. «Δεν έχω πρόβλημα - πρόσθεσε - υπό προϋποθέσεις, να βοηθήσουμε την Opel με κρατικές επιχορηγήσεις. Φυσικά, μεγάλες και μικρές χώρες προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι τις κρατικές επιδοτήσεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Το Βερολίνο δεν έχει ακόμα προσφέρει συγκεκριμένη βοήθεια στην General Motors. «Ο αμερικανικός όμιλος πρέπει να τα καταφέρει μόνος του με την εξυγίανση της εταιρείας», είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούντερλε. Δεν απέκλεισε, πάντως, να δοθούν κάποιες ενισχύσεις. Άλλωστε, οι τέσσερις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής της Opel βρίσκονται στη Γερμανία, με το Ρίσελσχάιμ να αποτελεί την έδρα της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, πως η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να επιδοτήσει με σημαντικά ποσά την Opel.

Έκανε, όμως, στροφή 180 μοιρών, όταν η GM ανακάλεσε την απόφασή της για πώληση της θυγατρικής της σε εταιρεία ανταλλακτικών, καναδικών και αυστριακών συμφερόντων.

Παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου

Ο αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών των ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών χωρών να σταματήσουν αυτόν τον άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τις κρατικές επιδοτήσεις στην Opel. «Δεν θέλουμε μια αμερικανική εταιρεία να βγάζει θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες στο σφυρί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Τις εντυπώσεις αυτές, δηλαδή ότι η εταιρεία του προσπαθεί να βγάλει στο σφυρί θέσεις εργασίας, προσπάθησε να διασκεδάσει ο νέος πρόεδρος της GM στην Ευρώπη Νικ Ρέιλι: «Αναζητούμε υποστήριξη από κάθε κυβέρνηση, η οποία θα ήταν πρόθυμη να μας υποστηρίξει. Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε ήδη το σχέδιό μας και δεν επηρεαζόμαστε από καμία κυβέρνηση, η οποία μπορεί να μας ενισχύσει οικονομικά».

Στόχος πάντως της GM είναι να συγκεντρώσει από τα ευρωπαϊκά κράτη περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να κρατήσει ζωντανή τη θυγατρική της στην Ευρώπη. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Νικ Ρέιλι δεν θέλησε να αποκαλύψει στοιχεία του σχεδίου εξυγίανσης της αμερικανικής εταιρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «ΝΒ», σ' ένα ζήτημα, πάντως, κατάφεραν να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες: ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.Νετ


Reblog this post [with Zemanta]

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου