powered by Agones.gr (livescore)

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ν.ΙΝΚΑ:ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ «ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ


Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι καταγγελίες και οι πληροφορίες για τράπεζες, οι οποίες παρακρατούν από λογαριασμούς μισθοδοσίας εργαζομένων χρηματικά ποσά για οφειλές από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.


Ν.ΙΝΚΑ

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ «ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ - ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙΣ .

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι καταγγελίες και οι πληροφορίες για τράπεζες, οι οποίες παρακρατούν από λογαριασμούς μισθοδοσίας εργαζομένων χρηματικά ποσά για οφειλές από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Η ένωσή μας έχει για την πρακτική αυτή των τραπεζών την θέση ότι πρόκειται για συμπεριφορά παράνομη, η οποία είναι αυτοδίκαια άκυρη.

Η ίδια συμπεριφορά (υπό προϋποθέσεις) αποτελεί ποινικό αδίκημα (υπεξαίρεση).

Όταν επικαλούνται κάτι σχετικό οι τράπεζες για να δικαιολογήσουν την συμπεριφορά τους, αυτό που συνήθως αναφέρουν είναι η συμβατική εκχώρηση του δικαιώματος αυτού από τους εργαζόμενους πελάτες τους.

Η εκχώρηση αυτή είναι άκυρη και δεν έχει καμία νόμιμη ισχύ, όχι μόνο κατά το νόμο 2251/1994, αλλά και ευθέως από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο μισθός είναι ακατάσχετος και ως ακατάσχετος είναι κατά το νόμο και ανεκχώρητος. Ακόμα και ο ίδιος ο εργαζόμενος να έχει δώσει την συγκατάθεσή του, αυτή είναι άκυρη και κάθε παρακράτηση χρηματικού ποσού από τις τράπεζες είναι ΑΚΥΡΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ.

ΖΗΤΟΥΜΕ

- Να παύσει κάθε αφαίρεση και παρακράτηση χρηματικών ποσών από την μισθοδοσία εργαζομένων.

- Να σταματήσουν οι τράπεζες να παρακρατούν με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο χρηματικά ποσά από τους μισθούς των εργαζομένων, που κατατίθενται από τους εργοδότες σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι από τις τράπεζες να σταματήσουν τις πρακτικές αυτές (ακολουθεί υπόδειγμα).

- Να διενεργήσουν έρευνα οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχες για την τυχόν διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

- Να παρέμβει η Κυβέρνηση και η Πολιτεία για να παύσει αυτή η συμπεριφορά.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το άρθρο 664 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι ο μισθός είναι ακατάσχετος (το αυτό ορίζει και το άρθρο 982§2 εδ. δ? του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας).

Το άρθρο 464 του Αστικού Κώδικα ορίζει ότι οι απαιτήσεις ακατάσχετες είναι και ανεκχώρητες (άρα και ο μισθός ως ακατάσχετος δεν δύναται να εκχωρηθεί).

Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρ. 451, 464, 653, 664 παρ. 3 του Αστικού Κώδικα και 982 παρ. 2 εδ. δ' Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, συνάγεται ότι ο μισθός είναι και ακατάσχετος και ανεκχώρητος. Η εκχώρηση του μισθού που έγινε κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων είναι απολύτως άκυρη. Η εκχώρηση του μισθού ακόμα και εάν γίνεται με την συναίνεση του οφειλέτη είναι απολύτως άκυρη και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια (ΕφετΑθ 9347/200 ΕΕΔ ΜΒ?, 124, άρθρ. 174 ΑΚ, Σούρλας, στην ΕρμΑΚ άρθρ.464, αριθμ. 5, Κρητικός, στον ΑΚ Γεωργιάδη-Σταθόπουλου, άρθρ. 464, αριθ. 8, Βαθρακοκοίλης ΕρΝομΑΚ 464, 630-631).

Ως «μισθός» ορίζεται κατά την διάταξη των άρθρων 653 και 664§3 ΑΚ ως μισθός υποκείμενος στην ανωτέρω προστασία θεωρείται κάθε παροχή σε χρήμα, που καταβάλλεται σε αντάλλαγμα της εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο υπολογισμού του (Βαθρακοκοίλης ε.α. 664, τ. Γ, ημ. Β, σελ. 372).

(Την αυτή θέση διατύπωσε προσφάτως και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ? αριθμ. 194/2006 γνωμοδότησή του για δημοσίους υπαλλήλους Ο.Τ.Α.)

Είναι συνεπώς σαφές ότι ο μισθός δεν μπορεί να κατασχεθεί από τις τράπεζες, ούτε να εκχωρηθεί, ολόκληρος ή τμήμα του, σε αυτές. Ούτε βεβαίως είναι έγκυρη οποιαδήποτε σχετική συμφωνία με τις τράπεζες, ούτε νόμιμη η αφαίρεσή του από λογαριασμούς μισθοδοσίας των εργαζομένων στους οποίους κατατίθενται από τον εργοδότη.

Παραθέτουμε υπόδειγμα δήλωσης εναντίωσης των καταναλωτών προς τις τράπεζες για το εν λόγω θέμα

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗΣ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο/Η υπογραφόμεν------------------------------------...

του -------------------.. και της ----------------------------,

κάτοικος ------------------, οδός -----------. αρ. --, δικαιούχος του υπ αριθμ. -----------------. λογαριασμού, που τηρείται στην τράπεζά σας, σας δηλώνω με την παρούσα μου τα ακόλουθα:

- ότι, όπως καλώς γνωρίζετε, ελθούσα σε σύμβαση με τον εργοδότη μου -------------------------------------------------.

------------------------------------., η τράπεζά σας τηρεί τον ανωτέρω λογαριασμό, ως λογαριασμό στον οποίο ο ανωτέρω εργοδότης καταθέτει τον μισθό μου για την παρεχόμενη σε αυτόν εργασία μου.

- Ότι από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρ. 451, 464, 653, 664 παρ. 3 του Αστικού Κώδικα και 982 παρ. 2 εδ. δ' Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, συνάγεται ότι ο μισθός είναι και ακατάσχετος και ανεκχώρητος. Η εκχώρηση του μισθού που έγινε κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων είναι απολύτως άκυρη. Η εκχώρηση του μισθού, ακόμα και εάν γίνεται με την συναίνεση του οφειλέτη, είναι απολύτως άκυρη και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια.

- ότι η όποια τυχόν μεταξύ μας συμφωνία δυνάμει της οποίας σας παρέχεται η δυνατότητα να λαμβάνετε απευθείας χρηματικά ποσά από τον ανωτέρω λογαριασμό μου για την εξυπηρέτηση οφειλών μου από δανειακές συμβάσεις ή άλλα προϊόντα καταναλωτικής πίστης αποτελεί εκχώρηση και είναι εξυπαρχής άκυρη σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις του νόμου (και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν. 2251/1994) . Επίσης, η όποια τυχόν εκ μέρους σας, μονομερής ή άλλη, παρακράτηση και αφαίρεση χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό μου αυτό υπέρ σας για τις αυτές ως άνω αιτίες, εφόσον αφορά τον μισθό μου είναι άκυρη και παράνομη.

Για τους λόγους αυτούς και με την ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μου

Σας δηλώνω τα ανωτέρω.

Σας καλώ όπως εφεξής παύσετε κάθε παρακράτηση χρηματικών ποσών από τον κατατιθέμενο στον ανωτέρω λογαριασμό μισθό μου.

------------------ (τόπος) --------------------(ημ/νία)

Ο Δηλών/Η Δηλούσα

Σύσταση : σε κάθε περίπτωση άρνησης της τράπεζας να συναινέσει ή απειλής να ζητούν οι πολίτες να τους αποστείλει η τράπεζα έγγραφο με τις θέσεις της και να μην ενοχλεί τηλεφωνικά.

Το Δ.Σ. του Ν. ΙΝΚΑ αποφάσισε στην συνεδρίαση της 2/11/2009 να ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής για το θέμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον αντιπρόεδρο και νομικό μας σύμβουλο Δημήτρη Καραμήτσα 6936000836.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου