powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ


Ο νέος νόμος για την ρύθμιση χρεών σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που θα δώσουν βαθιές ανασες σε πολλούς καταναλωτές που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο

Το σχέδιο νόμου καλύπτει τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους και δεν αφορά εμπόρους που υπάγονται στη διαδικασία πτωχευτικού δικαίου.

Ετσι, μεγάλες, αλλαγές προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που προωθείται για ψήφιση από την υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο τρόπος υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών, ενώ το ελάχιστο πόσο για τη ρύθμιση των οφειλών ορίζεται στο 10% του συνολικού χρέους. Προβλέπεται επίσης και για ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι η χρόνια ανεργία, προβλήματα υγείας, ανεπαρκή εισοδήματα, η ολική διαγραφή του χρέους, ενώ προβλέπει πάγωμα της οφειλής για 2 χρόνια στις περιπτώσεις εκείνες που το νοικοκυριό αντιμετωπίζει πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε η κ. Κατσέλη στη Βουλή το 2009, η πιστωτική επέκταση υποχώρησε στο 4% από 20% το 2008, ενώ κατακόρυφη είναι η άνοδος στα καθυστερημένα στεγαστικά τα οποία σημείωσαν αύξηση κατά 54% από την αρχή του χρόνου και ταυτόχρονα σε ποσοστό 70% έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις των καταναλωτικών δανείων.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για τη «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα και διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς» αφορά ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές.

Ειδικότερα:

Ληξιπρόθεσμες μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα και δανειολήπτη και μάξιμουμ 3 εκατ. ευρώ ανά δανειολήπτη προς όλες τις τράπεζες.
Μπορούν να υπαχθούν αυτοί που έχουν οφειλές ληξιπρόθεσμες μετά την 1/12008.
Εκείνοι που είναι ληξιπρόθεσμοι μετά την 1/1/2005 μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με τον όρο όμως ότι θα αποπληρώσουν μέχρι τις 15 Απριλίου του 2010 το 10% της οφειλής χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.



Όσον αφορά τις ενήμερες οφειλές μπορούν να «παγώσουν» το δάνειο για ένα χρόνο και να αποπληρώσουν με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη του χρόνου.
Έχουν το δικαίωμα για δυο χρόνια να πληρώνουν μόνο τόκους και η αποπληρωμή του άληκτου κεφαλαίου να εξοφληθεί με χρονική παράταση μετά τη λήξη της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Έχουν το δικαίωμα να επιμηκύνουν για τρία χρόνια τη διάρκεια του δανείου

Ποιοι υπάγονται

Υπάγονται οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητο κεφάλαιο μέχρι 250.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ σε όλες τις τράπεζες 1 εκατ. ευρώ (φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από 2,5 εκατ. ευρώ) και εμφανίζουν ζημιογόνα αποτελέσματα χρήσης (αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις κ.ά.). Επίσης, οι οφειλέτες που έχουν ανεξόφλητα κεφάλαια μέχρι 100.000 ευρώ ανά τράπεζα με μάξιμουμ τα 300.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες (και αυτοί μπορεί να είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν το 2008 ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ), αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί καταστροφές από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμοι και ενήμεροι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 31 Μαρτίου του 2010.
Σε ό,τι αφορά τα πανωτόκια στα αγροτικά δάνεια σβήνονται και το μάξιμουμ της οφειλής οφείλεται στο διπλάσιο των δανείων που είχαν λάβει μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει.hbnews

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου