powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ!


ΟΛΑ ΤΑ εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών... στη φόρα. Σε αυτή την απόφαση έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.






«Πρόγευση» των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στα «εγκαίνια» του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Αποκάλυψε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η «δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο» ύστερα από συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική εξαγγελία -σχετική αναφορά έκανε τη Δευτέρα στο Ζάππειο και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου- ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εξειδικεύει τις προθέσεις:

*Αν δοθεί το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στο Διαδίκτυο θα αναρτηθούν δύο κατάλογοι. Στην «άσπρη λίστα» θα εμφανίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως παραδείγματα προς μίμηση. Η λίστα αυτή θα είναι, τουλάχιστον στην αρχή, αρκετά περιορισμένη, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μόλις 2.557 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (συνολικά 3.000 Ελληνες αναγράφουν στις δηλώσεις τους ατομικό εισόδημα άνω των 200.000 ευρώ).

Στη «μαύρη λίστα»

Στη δεύτερη λίστα, τη «μαύρη», θα δηλώνονται τα ονόματα όσων εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ο συγκεκριμένος κατάλογος θα είναι εξαιρετικά μακροσκελής, καθώς το 73% των ελεύθερων επαγγελματιών προσαρμόζουν με τέτοιο τρόπο τα κέρδη τους ώστε να μην υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο.

*Η δεύτερη λύση είναι λιγότερο επιθετική. Προβλέπει και πάλι τη δημοσίευση καταλόγων αλλά όχι τόσο αναλυτικά. Δηλαδή, δεν θα αναγράφεται ξεχωριστά ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα κάθε έλληνα ελεύθερου επαγγελματία, αλλά θα γίνεται «ομαδοποίηση» ανάλογα με το εισόδημα (από 5.000 έως 10.000 ευρώ, αυτά τα ονόματα) κ.ο.κ.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενεργοποιήσει «κοιμώμενη» διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας η οποία έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά πριν από... 15 χρόνια. Το περίφημο άρθρο 85, παράγραφος 3 της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας δίνει στον «προϊστάμενο της ΔΟΥ τη δυνατότητα να συντάσσει κατάλογο φορολογουμένων ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ και Ζ, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό (...).

»Ο κατάλογος τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε».

Οι κατηγορίες Δ και Ζ στις οποίες αναφέρεται ο νόμος 2238 αφορούν όλες τις επιχειρήσεις της χώρας αλλά και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο προϊστάμενος της δημόσιας υπηρεσίας υποχρεούται να χορηγεί - ύστερα από αίτηση- βεβαίωση για τα οικονομικά στοιχεία των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων σε όποιον έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει.
Τι περιλαμβάνει ο κοινωνικός διάλογος

*Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ του «πόθεν έσχες». Το θέμα έχει γίνει γνωστό από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και έχει προκαλέσει... παρενέργειες. Ηδη, λόγω των πληροφοριών περί ένταξης και των καταθέσεων στις διατάξεις του πόθεν έσχες, παρατηρείται φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια να μη γενικευτεί αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη διαψεύσει τα περί φορολόγησης των καταθέσεων. Τώρα μελετάται και ένα δεύτερο σενάριο για την ενίσχυση της ψυχολογίας των καταθετών. Το πόθεν έσχες να μην ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους καταθέτες, αλλά μόνο για όσους καλούνται σε φορολογικό έλεγχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα ζητηθεί από όλους τους Ελληνες να αναγράψουν τις καταθέσεις στις φορολογικές τους δηλώσεις. Ωστόσο, όποιοι καλούνται για έλεγχο, θα πρέπει να αποδείξουν το πόθεν στο έσχες των καταθέσεών τους.

*ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ οι ελεύθεροι επαγγελματίες να εμφανίσουν μεγαλύτερα εισοδήματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιστροφής των αντικειμενικών κριτηρίων με διαφορετική μορφή από αυτή που ίσχυε τη δεκαετία του 1990. Ουσιαστικά, θα θεσπιστούν κριτήρια (ποσοστό κέρδους ανάλογα με το επάγγελμα, τη θέση της έδρας του επαγγελματία, τον μέσο όρο των κερδών του ίδιου κλάδου κ.λπ.) που θα «απαγορεύουν» στον επαγγελματία να εμφανίζει εισόδημα χαμηλότερο από ένα ύψος.

*ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ το point system. Πρόκειται για νόμο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος ψηφίστηκε το 2003 και καταργήθηκε αμέσως από τη Νέα Δημοκρατία. Η βασική ιδέα είναι ότι καταργούνται πρόστιμα. Οι παραβάτες συλλέγουν «πόντους» οι οποίοι μετατρέπονται σε εισόδημα. Ετσι, οι ελεγκτικές αρχές δεν περιμένουν πότε θα θελήσει η κάθε επιχείρηση να πληρώσει τα πρόστιμά της. Θα τα χρεώνει κατευθείαν στο εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος.

*ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ η συναλλαγή με τους εφόρους, προωθείται μέτρο για την παύση των εφοριακών που δεν θα μπορούν να δικαιολογούν το πώς απέκτησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πηγλη: Ελευθεροτυπία


Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου