powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ!


Η καλή αεροβική ικανότητα στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, μπορεί να αυξήσει την δύναμη του μυαλού, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις στις σπουδές και ανοίγοντας το δρόμο για καλύτερη επαγγελματική επιτυχία αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.





Οι γιατροί «γνωρίζουν την βασική αρχή εδώ και 3.000 χρόνια: νους υγιής εν σώματι υγιεί», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χ. Τζωρτζ Κουν, καθηγητής Αναγεννητικής Νευροεπιστήμης στο Κέντρο Επιδιόρθωσης Εγκεφάλου & Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Γκότενμπουργκ, στη Σουηδία. Η νέα μελέτη αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Η σχέση μεταξύ γυμναστικής και νοητικής λειτουργίας έχει μελετηθεί και στο παρελθόν, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων επίκεντρο ήταν οι μεσήλικες, οι ηλικιωμένοι (κυρίως για την άνοια) και τα παιδιά. Επιπλέον, οι μελέτες με επίκεντρο τους νεαρούς ενήλικες συνήθως ήταν μικρότερες από την παρούσα.

Ωστόσο, «τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι η περίοδος κατά την οποία διαμορφώνεται σημαντικές συμπεριφορικές συνήθειες και νοητικές λειτουργίες», λέει ο δρ Κουν. «Είναι η περίοδος της ζωής κατά την οποία οι ακαδημαϊκές επιδόσεις ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στο μέλλον».

Εξαιρετικά μεγάλη

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ήταν εξαιρετικά μεγάλη: συμπεριέλαβε 1,2 εκατομμύρια άντρες που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1950 και 1976.

Περισσότεροι από 250.000 από αυτούς ήταν αδέλφια και περισσότεροι από 3.000 ήταν δίδυμοι, με τους 1.432 να είναι πανομοιότυποι (μονοωογενείς) δίδυμοι.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από τη στιγμή που οι άντρες πήγαν φαντάροι (στη Σουηδία αυτό γίνεται αυστηρά στα 18 χρόνια), αλλά κατέγραψαν και τις επιδόσεις τους στο σχολείο όταν ήταν μικρότεροι. Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία για τα αδέλφια τους και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων τους.

Όπως έδειξε η ανάλυση της μελέτης, όσο πιο γυμνασμένοι ήταν και παρέμειναν οι άντρες, τόσο πιο ευφυείς ήταν. Εκείνο, όμως, που είχε σημασία δεν ήταν να έχουν γερά μπράτσα, αλλά καλή αεροβική ικανότητα – δηλαδή να κάνουν ασκήσεις που γυμνάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το τζόγγινγκ, η ποδηλασία με γρήγορο ρυθμό και γενικώς οτιδήποτε κάνει την καρδιά να πάλλεται πιο γρήγορα και πιο δυνατά.

«Στα γυμναστήρια, η έμφαση δίνεται στην μυϊκή δύναμη και όχι στην αεροβική ικανότητα, αλλά η αεροβική φυσική κατάσταση είναι αυτή στην οποία πρέπει να εστιάζουμε», λέει ο δρ Τζόναθαν Χ. Γουάιτσον, από το Κέντρο Καρδιοπνευμονικής Αποκατάστασης & Πρόληψης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Δεν είναι θέμα γονιδίων

Η ανάλυση των στοιχείων από τους διδύμους έδειξε πως η συσχέτιση άσκησης και ευφυΐας δεν είναι θέμα γονιδίων: η γενετική εξηγούσε λιγότερο από το 15% της διαφοράς που παρατήρησαν οι ερευνητές ανάμεσα στους άντρες που γυμνάζονταν στα νιάτα τους και σε εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή. Το 80% της διαφοράς οφειλόταν στη γυμναστική.

Πως μπορεί η γυμναστική να επηρεάζει την ευφυΐα; Ίσως επειδή βελτιώνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, απαντά ο δρ Γουάιτσον. Ή μπορεί πάλι επειδή μειώνει το άγχος, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και χαρίζει μεγάλη ενεργητικότητα – οφέλη που σαφώς χρειάζονται όσοι σπουδάζουν… ygeia.tanea

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου