powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ;


Την πιο κρίσιμη δοκιμασία του περνάει ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες, για πρώτη φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας που- ύστερα από τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα- αποτελούνται από τους τρεις αντιπρυτάνεις, ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων.
«Παρακαλούμε να λάβετε

τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη, περιμετρικώς, του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι», έγραψαν στην επιστολή τους οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας, επισημαίνοντας έτσι εμμέσως ότι όποτε τίθεται ζήτημα καταπάτησης του ασύλου συμβαίνει επειδή προηγουμένως η Αστυνομία δεν έχει η ίδια φροντίσει να περιφρουρήσει τους «επικίνδυνους» χώρους...

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονιζόταν χθες ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση. Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Η χθεσινή ανακοίνωσή της είναι χαρακτηριστική: «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση».

Για καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα έκανε λόγο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας» δήλωσε.

Έτσι χθες το μεσημέρι, οι διαδηλωτές βρήκαν την Αστυνομία να έχει σχηματίσει περίμετρο μπροστά στα Προπύλαια, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που οδήγησαν προχθές στον τραυματισμό του πρύτανη- ο οποίος βγήκε από την Εντατική αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο- αλλά και να μη βρουν καταφύγιο οι αντιεξουσιαστές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, το οποίο περιλαμβάνεται στους χώρους προστασίας του ασύλου.ta nea

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου