powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πώς γίνεται η ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ- Ασφαλιστικά Ταμεία


Πάγια ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλόμενες εισφορές για όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να εισπραχθεί τμήμα των οφειλών ύψους 12,5 δισ. ευρώ από 350.000 οφειλέτες.



Στο νομοσχέδιο με τα οικονομικά μέτρα που κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος περιλαμβάνεται και τροπολογία-προσθήκη, βάσει της οποίας καθιερώνεται αντικειμενικός τρόπος διακανονισμού χρεών με τη θέσπιση πάγιου συστήματος. Έτσι:

-Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σε 36 μηνιαίες δόσεις, με την προϋπόθεση της καταβολής, από τον οφειλέτη, των τρεχουσών εισφορών. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των 200 ευρώ.

-Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση έως και για 4 μήνες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόμενο μήνα. Το 36μηνο παρατείνεται για τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

-Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, παρέχεται έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

-Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών.

-Στους οφειλέτες που υπάγονται στη νέα αυτή (πάγια) ρύθμιση και τηρούν τους όρους της ρύθμισης, χορηγείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας 6 ετών. Τονίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής και όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις νόμων για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου