powered by Agones.gr (livescore)

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Τι θα ισχύσει για γονικές παροχές, ποτά, τσιγάρα


Το νομοσχέδιο με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τα ακίνητα, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με αναδρομική ισχύ από την 8η Ιανουαρίου, το αφορολόγητο όριο ορίζεται στα 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας και από εκεί κι έπειτα υπάρχει κλιμακωτή φορολόγηση.
Γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές

Η ρύθμιση για τα ακίνητα αφορά το νέο καθεστώςπου θα ισχύσει από 8.1.2010 για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών:

Αυξάνεται στις 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.


Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση φόρου για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 310.000 ευρώ που αφορά την πλειοψηφία των ακινήτων, η οποία προκαλείται τόσο λόγω της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις 150.000 ευρώ από 95.000 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς αλλά και της αναπροσαρμογής των συντελεστών του φόρου.

Για ακίνητα πάνω από 310.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας με το νέο καθεστώς προκύπτει αύξηση φόρου. Σημειώνεται ότι, η κλίμακα που θα ισχύει πλέον για τη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών θα είναι η ακόλουθη:
Για αντικειμενική αξία από 150.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ ανέρχεται σε 5% και πάνω από το όριο αυτό στο 10%.

Οι επιβαρύνσεις φτάνουν έως και το 685% για μεταβιβάσεις περιουσίας 1,5 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα η μεταβίβαση ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ έχει ωφέλεια φόρου 550 ευρώ. Με το παλαιό σύστημα η γονική παροχή ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ επιβαρυνόταν με φόρο 550 ευρώ , με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι μηδέν.
Ομοίως, για μεταβίβαση ακινήτου 200.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα ο φόρος ήταν 1.050 ευρώ , με το νέο σύστημα 500 ευρώ ή 52,38% χαμηλότερος. Αντίθετα στη μεταβίβαση ακινήτου 1 εκατ. ευρώ ο φόρος με το παλαιό σύστημα ήταν 14.050 ευρώ και με το νέο αυξάνεται στα 106.500 ευρώ.

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κατάργηση του παλιού καθεστώτος όπου φορολογούσε με συντελεστή 1% ανεξαρτήτως ύψους περιουσίας μεταβιβαζόμενης περιουσίας πάνω από τα 95.000 ευρώ ήταν αναγκαία, προκειμένου να θεσπιστεί ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των πολιτών, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.
Η κατεπείγουσα κατάθεση του νομοσχεδίου αιτιολογείται από το υπουργείο Οικονομικών, στο γεγονός ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009 παρατηρήθηκε τεράστια αύξηση στις διενεργούμενες γονικές παροχές και που αφορούσαν ιδιαίτερα σε ΔΟΥ που υπάγονται ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της φορολογίας για αυτά που είχε προαναγγελθεί.

Αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι στη ΔΟΥ Κηφισιάς το Δεκέμβριο του 2009 ο αριθμός των γονικών παροχών αυξήθηκε από 437 το Δεκέμβριο του 2008 σε 2.240 και η αξία των μεταβιβασθέντων ακινήτων από 39,4 εκατ. ευρώ σε 538,79 εκατ. ευρώ. Ανάλογα αποτελέσματα αναφέρονται για τις ΔΟΥ Ψυχικού και Μυκόνου.

Ποτά - Τσιγάρα

Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται ανά φιάλη σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά (ουΐσκι, βότκα, τζιν κ.λ.π) , ενώ για το ούζο, τσίπουρο, τσικουδιά η επιβάρυνση περιορίζεται σε 0,45 ευρώ και για την φιάλη μπύρας από 0,009 έως 0,02 ευρώ.
Στα τσιγάρα αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 57,5% σε 63% και του παγίου στοιχείου από 5% σε 7,5%, ενώ παράλληλα μειώνεται ο ελάχιστος ειδικός φόρος κατανάλωσης από 80% σε 75%. Επίσης αυξάνεται από 10% -12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και στον καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων.

Αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων
Με την προτεινόμενη ρύθμιση τα ακριβά τσιγάρα πλήττονται περισσότερο σε σχέση με τα τσιγάρα που έχουν χαμηλή τιμή. Για τα φτηνά τσιγάρα η αύξηση τιμής λόγω του φόρου ανέρχεται σε 0,15 μέχρι 0,19 ευρώ και για ακριβά τσιγάρα από 0,20 μέχρι 0,34 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το γενικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση, θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ενώ οι λεπτομέρειες για την εισοδηματική πολιτική θα αποτυπωθούν σε ειδικό σχέδιο νόμου εντός του Φεβρουαρίου.

Υπ. Οικονομικών: Υλοποιούνται οι δεσμέσεις μας

Με το νομοσχέδιο αυτό ικανοποιείται η προεκλογική και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για την επαναφορά του φόρου στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές με υψηλό αφορολόγητο όριο ώστε να μην επιβαρύνονται οι μικρές ακίνητες περιουσίες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται πριν από την ολοκλήρωση της κοινωνικής διαβούλευσης ώστε να μη δοθεί περαιτέρω η δυνατότητα για μεταβιβάσεις μεγάλων ακίνητων περιουσιών με το σημερινό πολύ ευνοϊκό για αυτές καθεστώς, αλλά και για να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση σε χαμηλής αξίας περιουσίες από το ισχύον καθεστώς, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο αναφέρει επίσης, ότι με το Σχέδιο Νόμου επίσης υλοποιείται η εξαγγελία για αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και στα ποτά, τόσο για λόγους ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων όσο και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Παρόλα αυτά, η ρύθμιση γίνεται με τρόπο που να μην πληγούν δυσανάλογα τα φθηνότερα τσιγάρα - που καταναλώνονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και παράγονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα.

Συνολικά οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων με μόνιμα μέτρα. Παράλληλα, με την παρέμβαση και διόρθωση της δομής της φορολόγησης σε κάθε κατηγορία οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στη γενική αρχή της κυβέρνησης που είναι η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, καταλήγει η ανακοίνωση.Net

Related Posts :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου