powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΙΣ 400,000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ;

Ενας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας έζησε η Αϊτή με εφιαλτικές συνέπειες.





Επί 40 δευτερόλεπτα η γη της Αϊτής έτρεμε. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ανυπολόγιστος, όπως και οι καταστροφές. Από την πρώτη στιγμή κάποιοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο. Η φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται στο έλεος του Θεού. Παντού συντρίμμια, άνθρωποι παγιδευμένοι, φωνές που ακούγονται κάτω από τα ερείπια, αιμόφυρτοι τραυματίες που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια στους δρόμους. Λίγα λεπτά μετά το σεισμό οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν κάποιους να βοηθούν έναν ηλικιωμένο, που βρέθηκε ζωντανός, ωστόσο λίγο παρακάτω αντικρίζουν στα ερείπια τους πρώτους νεκρούς. Παντού υπάρχουν κτίρια παραδομένα στις φλόγες.

Τυχεροί ήταν οι επιβάτες της τελευταίας πτήσης που έφυγε απ’ την Αϊτή σχεδόν την ώρα του σεισμού και το αεροπλάνο των οποίων προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Μαϊάμι. Ακόμη και το Προεδρικό Μέγαρο κατέρρευσε, αλλά ο Πρόεδρος της χώρας κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή. Ακόμη και το πενταόροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών κατέρρευσε, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 κυανόκρανοι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να αγνοούνται, ενώ στο ξενοδοχείο «Montana» έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 200 τουρίστες. Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, όσο και στην Κούβα. Το επίκεντρο ήταν 15 χλμ. νοτιοδυτικά του Πορτ-Ο-Πρενς και σε βάθος μόλις 8 χλμ., ενώ ακολούθησαν δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί.
Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ Ρέιμοντ Τζόζεφ δήλωσε ότι αναμένεται "μία τεράστια καταστροφή" στη χώρα του μετά από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ σήμερα, ο οποίος έπληξε την πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς.

"Θα βρεθούμε ενώπιον μίας καταστροφής τεράστιων διαστάσεων", δήλωσε ο Τζόζεφ, σε συνέντευξη του στο κανάλι ABC, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

"Αν ένα κτίριο, όπως το παλάτι το οποίο είναι πολύ σταθερό κατέρρευσε, οι ζημιές θα είναι τεράστιες, καθώς τα κτίρια δεν είναι ασφαλή στο Πορτ-ο-Πρενς", υπογράμμισε ο πρεσβευτής, αναφερόμενος στο προεδρικό μέγαρο το οποίο κατέρρευσε και χρονολογείται από το 1918.

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου